Szakmai borkóstoló sorozat

A korábbi évekhez hasonlóan a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet idén is folytatja nagy sikerű szakmai kóstolósorozatát , amelynek során a Kutatóintézetben zajló kísérleteink eredményei kerülnek bemutatásra. Célunk, hogy a termelők részére kézzelfogható, objektív információkkal, mintákkal szolgáljunk, amelyek tapasztalatait munkájuk során - a szőlőtermesztéstől a borkészítésig - hasznosítani tudják. Hosszú távú célunk pedig az, hogy a szakma valós igényei alapján határozhassuk meg együtt a következő időszak kutatási irányait. Idén februártól májusig a 2023-as évjárat szőlészeti és borászati kísérleteibe adunk betekintést, melynek során a mikrovinifikációban készült tételek bemutatása mellett közösen megbeszéljük a tapasztalatokat.
Szentmiklósi telephelyünk felújítása miatt a bírálatokra idén rendhagyó módon a PTE Szentágothai János Kutatóközpont (7622 Pécs, Ifjúság útja 20.) A103 termében kerül sor, keddenként 10 órától. Sorozatindító kóstolónk időpontja: február 27. kedd, 10 órai kezdet. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, ezért kérjük, részvételi szándékát minden eseményt megelőzően, az adott héten elektronikus úton, a szbkiprogram@gmail.com e-mail címre küldött üzenetben jelezze számunkra. A sorozaton való részvétel jegyvásárláshoz kötött! A sorozatbérlet ára:12.000 Ft, és mindegyik bírálatra érvényes (online fizethető) Az egyszeri részvételi díj: 5.000 Ft (online vagy a helyszínen készpénzben fizethető) A bérlet és az egyszeri részvételi jegy online, elővételben a www.pteshop.hu webáruházban vásárolható meg. A kóstolósorozat tematikája az idei 2024-es évben: Dátum Tematika (általában 20-40 tételszám) február 13. 10 h Kárpát-medencei fajták I. – zártkörű február 20. 10 h Rezisztens fehérbort adó fajták I. február 27. 10 h Rezisztens fehérbort adó fajták II. március 5. 10 h Rezisztens vörös bort adó fajták, valamint vörösbor erjesztési tápanyag-menedzsment kísérletek, ultrahangos kezelés hatásának vizsgálata március 12. Kárpát-medencei fajták II. - zártkörű március 19. 10 h Olaszrizling, furmint, kadarka klónszelekciós kísérletek március 26. 10 h Kékfrankos klónszelekciós kísérlet április 2. 10 h Erjesztési és tápanyag-menedzsment kísérletek sauvignon blanc és Zenit fajtákon, valamint különböző erjesztő edények hatása a fehér borra április 9. 10 h Élesztőkísérlet Jázmin és Pinot Regina fajtákon április 16. 10 h Élesztőkísérlet Merlin fajtán A tételszámok csak tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát fenntartjuk! Az aktuális tematikus kóstolókról hetente friss információval jelentkezünk, ezért kövessen minket felületeinken, hogy naprakészen tájékozódhasson minderről! Részvételi szándéka kapcsán várjuk szíves visszajelzését elektronikus üzenetben. Amennyiben kérdése, észrevétele van, kérjük jelezze számunkra!