A Pécsi Egyetemi Borbirtokról

Kevesen tudják, hogy a magyar szőlészeti tudás nagy része Pécshez köthető ma is, pontosabban az 1949-ben egy egyházi birtokból létrejött szőlészeti és borászati kutatóintézethez, ami ma a Pécsi Tudományegyetem részeként működik.

 

A Pécsi borvidék Szigetvártól a Mecsek déli lejtőin át egészen Mohácsig tart, mégis kicsinek mondható hazánkban. Jelentős termelőként küldetésünk, hogy a néhai rangját és fényét visszaadjuk, és a lokálpatrióta pécsiek poharába egyre többször kerüljön pécsi bor! Az egykori egyházi szőlőbirtok helyén alakult, mára egyetemi borbirtok olyan lehetőség kezünkben, mint semmi más. Egyetlen pincészet sem büszkélkedhet ilyen kinccsel.

  • A rendelkezésre álló fajták sokasága (egyedül itt fellelhető Kárpát-medencei magyar fajták),
  • a kísérleti és technikai háttér,
  • a pécsi borvidéki viszonylatban nagynak számító 30 hektáros szőlőterület,
  • a 300 éves többágú pince és az akkreditált laboratórium,
  • a világszínvonalú rezisztens szőlőfajta-nemesítés, a Kárpát-medence őshonos szőlőgyűjteménye,
  • a gyönyörű termőhely, Pécs legszebb szőlőskertje,
  • az Ipacs Szabó István vezette fiatal és tapasztalt borászati szaktudás és persze lelkesedésünk már meg is adta a receptet, hogyan készülhetnek itt az egyetem és Pécs kedvenc borai. 

 

Egy pohár pécsi bor mellett hamar megértik egymást az emberek és ráeszmélnek, milyen varázslatos helyen élünk.

 

 

Néhány érdekesség a borbirtokról

 

Hallott már a rezisztens fajtákról? A „REZIK” lényege: Környezettudatosság a szőlősorokban. A rezisztens szőlő művelésének még a bio termelésnél is több előnye van. Például lényegesen kevesebb növényvédő szer használatára van szükség, amely az ökológiai lábnyom csökkentéséhez vezet! Hazánkban egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, saját innovatív rezisztens fajtáink közül a Jázmint palackozzuk, érdemes megkóstolni!


Legtöbben tán a díjnyertes SUMMA borokat ismerik, az egyetem zászlós borait. A Summa jelentése, teljesség, a legjobb összesége. Summa, azaz válogatott prémium tétel csak a legjobb évjáratban készülhet, stílusosan a borbirtok legmagasabban fekvő parcelláiból szüreteljük. Komplex, rétegzett, elegáns borok, kóstolásuk feledhetetlen élmény.  



Ha Pécs, akkor Cirfandli! A pécsi káptalanoknak köszönhetően jelent meg lankáinkon az osztrák területen jól vizsgázott fajta az 1800-as évek közepén. Otthonra lelt, ma egyedül itt található, eredeti szülőföldjén szép lassan teljesen megszűnt. Nagy jövőt szánunk e fajtának, a Pécsi borvidék felvirágoztatását, Pécs világtérképre helyezését! Mert bora különleges és TÜKE!



Tudta, hogy a pécsi fajtagyűjteményben őrzik szőlőkultúránk örökségét? A pécsi Kutatóintézet szőlőfajtagyűjteménye Európa második, s a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A Kárpát-medencei 104 fajta az intézet legfontosabb gyűjteménye, amelyből számos fajta csak itt található meg az egész univerzumban.

 

A JÖVŐ SZŐLŐÜLTETVÉNYEINEK BÖLCSŐJE, időtlen értéket képvisel.